Duodjilærlinger i Sørkjosen

I Sametingets verdiskapsningsprogram for næringskombinasjoner og reiseliv var det satt av midler til duodjilærlinger for å rekruttere til duodjinæringen.
For hver lærling ytes lærlingbedriften kr 100 000 i tilskudd til lærlinglønn Det ble totalt tatt inn 10 lærlinger i 2010.
*
*
På veggen i loftstrappa til Kronebutikken ble jeg først ble møtt av diplomer og fagbrev som hang på veggen.
Det var meget inspirerende og flott å komme opp å se at ved bordet midt i lokalet satt to unge lærliger i duodji og sydde dekor på hver sin skinnlue sammen med sin veileder Hilde Lund, som er lærlingbedrift og driver Reisa skinnprodukter.
Hilde Lund har tatt inn to lærlinger i år - Berit Magdalena Skum og Maiken Kalliainen - og er veldig glad hun har disse to, allerede dyktige unge duojára, som utfyller hverandre godt sammen med seg.

Mange flotte duodjiprodukter, ulike skinn og andre materialer, maskiner og utstilingsdukker prydet hele loftet.

*

*

Kronebutikkens bygg er fra 1928 og sto opprinnelig ved Tømmernes-krysset på Storslett. I 1992 overtok Nord-Troms museum butikken, og den ble flyttet til Høeghvollen i Sørkjosen.
Kronebutikken ble drevet til midten av 70-tallet. Idag inviterer de igjen kunder til butiken; til en kaffeprat og en god handel.
Kronebutikken har brukte varer og antikviteter, lokale skinn-, pels- og lær- og treprodukter, sølv, strikkeprodukter, tova husflidsartikler, garn, glasskunst, kniver, smykker, sukkertøy, urter, sirup, økologiske produkter fra distriktet, bøker, foto, malerier, hjemmelagde såper, lys og mye mer.
*
*
Før jeg dro derfra fikk jeg en gave fra Kronebutikken - en pose Mjødurt, sanket i Nord-Troms kraftfulle natur, tørket og pakket med kjærlig hånd.
Også et oppskrifthefte - urter til mat og medisin tips og ideer ble jeg en heldig eier til.
Tusen takk for et fantastisk besøk i deres lokaler i første etasje, og tusen takk til lærlingene og Hilde Lund for tiden oppå loftet.
Aline Mikkelsen, org.sekr Sámiid Duodji
Berit Magdalena Skum
Berit Magdalena Skum
Maiken Kallliainen
Maiken Kallliainen
duodjilærlingene
duodjilærlingene
Hilde Lund
Hilde Lund